Profesor poručio maturantima: ‘Niste posebni!’

Srednja škola Wellesley u SAD-u postala je poznata po neuobičajenom govoru profesora engleskog jezika koji je učenicima poručio da se ne zanose.

Booking.com

Toliko se govora ove godine održalo pred maturantima, ali zasigurno nijedan ne može nadmašiti onaj kojeg je održao profesor David McCullough Jr. u kojem se usudio reći studentima neugodnu istinu: Vi NISTE posebni! Naravno, govor je odmah postao internetski hit.

‘Ovdje smo, doslovno, na igralištu, što je bitno. To govori nešto. I vaša svečana nošnja, bez oblika je i uniformirana, jedna veličina odgovara svima. Je li riječ o muškarcu ili ženi, o visokom ili niskom, znanstveniku ili lijenčini, preplanuloj kraljici maturalne večeri ili o međugalaktičkom X-box ubojici, svatko je od vas obučen , primjetit ćete, točno isto. I vaša diploma…samo na drugo ime, ali je potpuno ista. Sve je to kao i što treba biti, jer nitko od vas nije poseban. Niste posebni. Niste izuzetni.’ kazao je u svom govoru.

Iskreni profesor par je dana nakon ceremonije u svom intervjuu za Boston news obrazložio kako nije htio da se govor bude oštar, već da bude realan te kako se nadao da će govor biti oslobađajući za maturante jer ako roditelji tretiraju djecu kao da su posebna, onda to znači da trebaju postići više nego što jesu i da to stvara pritisak zbog kojeg djeca u budućnosti nisu sklona riskiranju što, po njegovom mišljenju, smanjuje kapacitet rasta.

McCollough je svojom rečenicom ‘Vi niste posebni’ zapravo htio poručiti da su apsolutno svi posebni, te da svatko zaslužuje da ga se tretira s poštovanjem i shvaća ozbiljno. ‘Ako je svatko poseban, onda to poništava sam pojam posebnosti. Kada sjednem i pogledam studente u svom razredu, svaki je od njih je za mene jednako važan kao i onaj drugi’, kazao je.

dnevnik