Čet05252017

Last updateČet, 25 Svi 2017 9am

 

Uhapšen vlasnik popularne, ali ilegalne stranice Filmovita

Policijska uprava primorsko-goranska na svojim stranicama objavila je vijest o hapšenju dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela iz domena privrednog kriminala.

Kako se doznaje, jedan od uhićenih je vlasnik portala Filmovita Matej Kalanj (31). Uhićen je ovaj tjedan u Rijeci zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija u vrijednosti 3,9 milijuna kuna. Uhićena je i njegova partnerica koja je sudjelovala u pranju novca, odnosno u dijeljenju zarade i njezinu skrivanju.

Krao susjedi internet

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega i njegove partnerice koja mu je pomagala. Tijekom istrage utvrđeno je da je od početka 2014. godine emitirao 1251 film bez odobrenja autora. Koristio je internetsku vezu susjede.

Facebook status s detaljnim uputama

Putem Facebooka je prodavao oglasni prostor i tako zaradio najmanje 600.000 kuna. Prije mjesec dana objavio je status s detaljnim uputama kako gledati filmove na Filmoviti, u kojem piše:

"Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trailer da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)".

Zbog sumnje da bi mogao ponoviti djelo, određen mu je istražni zatvor.

Iako je vlasnik uhićen, Filmovita je još uvijek aktivna, a na njihovoj Facebook stranici nema nikakvih obavijesti još od 23. rujna.

index

Share this post